De zomer loopt op zijn einde. Hoe ga jij straks weer aan het werk, nu de kantoren langzaam open gaan? Met deze 5 tips zorg je ervoor dat je de opgedane zomerenergie niet in één keer kwijtraakt.
Sommigen hebben er lang naar uitgekeken, anderen zijn inmiddels helemaal overtuigd van het thuiswerken. Wat je standpunt hier ook in is, de kans dat je na de zomer langzaam weer terug naar kantoor gaat, is groot.
Die overgang zo na de zomer lijkt onschuldig, maar kan een enorme energievreter worden als je er niet bewust mee omgaat. Wij merken in ons werk dat veel mensen direct uit de startblokken willen na de zomer: ze hebben veel energie en willen die graag inzetten. Maar wie van start gaat zonder eerst stil te staan en bewust na te denken, loopt een grote kans om als doodloper te eindigen.
Zeker na de afgelopen anderhalf jaar thuiswerken, ligt vroegtijdig opbranden op de loer. Een remedie hiervoor is om eens goed na te denken over het afgelopen anderhalf jaar, de goede punten eruit mee te nemen en van het slechte afscheid te nemen. Daarom zetten wij 5 punten op een rij om bij stil te staan. Zodat je straks bewust weer van start te gaan na de zomer.
Het afgelopen anderhalf jaar zijn er een heleboel veranderingen op ons afgekomen. Zelfs als je geen stress had over het verliezen van je baan en elke dag op een rustige plek thuis kon werken, zijn er waarschijnlijk bepaalde stressoren in je leven die er toch voor zorgen dat je moe was. Er waren weinig oplaadmomenten voor veel van ons – ‘s avonds was een rondje door de buurt wandelen het meest enerverende van de dag.
En hoewel er inmiddels weer steeds meer mag, is het goed om in je hoofd even door de pandemie te gaan. Hoe is het voor jou geweest? Op welke momenten had je het zwaar? Wat heb je daaraan gedaan? En hoe gaat het nu? Sta daarbij ook stil bij de komende verandering. Hoe voel je je erover dat je weer naar kantoor zal gaan? Op welke energielekken bereid je je voor? Door hierbij stil te staan en alvast na te denken, verschijn je straks voorbereid aan de start na de zomer.
Online samenwerken vergt een hele andere discipline dan wanneer je samen met elkaar op kantoor zit. Heb je hulp nodig van iemand, dan moet je actiever communiceren om contact te maken. Daarnaast zijn alle teamleden veel meer veranderd in solisten: in je eentje je taken volbrengen, zonder dat iemand je daarin motiveert of afleidt.
Gedragsonderzoek van SUE Behavioural Design laat boeiende paradoxen zien van werken op kantoor of thuis. Werknemers vinden de vrijheid heerlijk, maar dat betekent ook dat niemand ziet wat ze de hele dag doen. Dat zorgt voor een gebrek aan erkenning en waardering.
En terwijl je van managers zou verwachten dat ze het lastig vinden de controle te missen, gaven zij juist aan het vervelend te vinden dat ze er in deze tijd niet altijd kunnen zijn voor hun team. ‘Daar is de boodschap blijkbaar: zoek een balans tussen vrijheid en een manier om gezien en geholpen te worden’, zegt onderzoeker Astrid Groenewegen op MT/Sprout.
Wie terugkeert naar kantoor, doet er dus goed aan om na te denken wat de voorkeur heeft, wat de voordelen zijn en welke lessen er meegenomen kunnen worden uit de afgelopen tijd. Daarnaast zul je als team weer een balans moeten vinden, van elkaar regelmatig aanschieten en samen brainstormen. Op die manier maak je weer optimaal gebruik van elkaars aanwezigheid – zonder dat de afleiding daarvan té groot wordt.
Als LTC Training organiseren wij bij verschillende bedrijven een reboarding, waarin we teams bijstaan om elkaar weer te vinden en de samenwerking te optimaliseren na lang thuiswerken. Kijk hier voor meer informatie.
Het thuiswerken vroeg een behoorlijke verandering van velen van ons. En in tijden van veel chaos, zijn we vaak al blij dat we al ons werk gewoon kunnen blijven voltooien. Extra energie voor ontwikkeling, professioneel of persoonlijk? No thank you.
Toch is het belangrijk om niet stil te staan, maar jezelf uit te blijven dagen. De zomer is het perfecte moment om daar eens over na te denken: wat zou je graag nog willen leren? In welke richting wil jij jezelf blijven ontwikkelen, zodat je je energie vast kan blijven houden? Alleen al van het maken van een concreet plan kun je de nodige energie opdoen, zodat je bewuster met een plan aan de slag kan zodra je op kantoor komt.
Bekijk hier ons trainingsaanbod, waarin we jou als individu, team óf organisatie kunnen helpen met ontwikkeling.
Grote kans dat je thuis minder prikkels hebt tijdens kantooruren dan wanneer je iedere dag naar je werk ging. Dat begint al bij het reizen, de geluiden van de kantoortuin, collega’s die je aanschieten als je nét geconcentreerd aan iets werkt of de indrukken die je gedurende de dag op doet. Hoewel het een klein verschil lijkt, kan de grote hoeveelheid prikkels zorgen dat er een groot energielek ontstaat. Alle nieuwe energie die je op hebt gedaan tijdens de vakantie, verdwijnt dan razendsnel.
Normaliter kost het je een paar dagen om na de vakantie weer in het werkritme te komen. De verandering van thuiswerkplek naar kantoor zal er waarschijnlijk voor zorgen dat dit nóg iets langer duurt. Niet alleen verruil je je vakantieplek voor je werk, ook de plek waar je dat werkt uitvoert verandert. Gun jezelf daarom de ruimte en tijd om weer te wennen aan deze prikkels.
Wil jij als leidinggevende extra tips om de terugkeer naar kantoor in goede banen te leiden? De voormalige HR-baas van Google Laszlo Bock geeft 5 tips op MT/Sprout.
De kans is groot dat we niet allemaal meer vijf dagen per week naar kantoor terugkeren. Probeer voor jezelf daarom nu alvast uit te vogelen wat voor jou de ideale balans is. Welke dagen zijn voor jou ideaal om thuis geconcentreerd te werken? En op welke momenten is het handig om met je team te overleggen en elkaar te zien? Door hier zelf actief over na te denken, hou je de regie over je eigen agenda.